Ve dnech 24.6. a 25.6. se na území MAS za místními výrobci vypravilo na 60 dětí ze ZŠ ze Strážnice, Vnorov, Hroznové Lhoty a Dražovic.

Exkurzemi škol z partnerských MAS Strážnicko a MAS Vyškovsko (Společná cesta) pokračuje projekt Za tradicí moravského venkova. V úterý 24.6. přijelo 35 dětí ze základních škol ve Strážnici, Vnorov a Hroznové Lhoty. Ve společenském sále v Křenovicích se setkaly s žáky křenovické školy a navzájem si představili svoje poznatky o výrobcích ze svých regionů. Ze Strážnicka přijeli s ukázkami panenek ze šústí, slováckým ornamentem, s pracemi mistra řezbáře. Křenovické děti si připravily prezentace o místní cukrárně, soukromém zemědělci a kováři.

Po ukončení prezentací následovala fyzická návštěva křenovické cukrárny u Bílků, která se chlubí značkou regionální potraviny. Poté exkurze pokračovala do Bučovic, ke včelaři p. Sedláčkovi, který dovolil dětem vyzkoušet si odvíčkování pláství, vyzkoušet medomed nebo si prohlédnout včely velmi zblízka.
Odpoledne se uskutečnila prohlídka v dílně uměleckého kováře, p. Bartoška v Křenovicích. Děti nejvíc zaujala možnost vyrobit si vlastní hřebík, ikdyž je to stálo nemnoho sil.
Exkurze vyvrcholila návštěvou slavkovského zámku.
Druhý den děti ze Základní školy v Dražovicích navštívily kromě cukrárny, kde si mohly vyrobit něco sladkého na památku z marcipánu, tak místní kravín, kde soukromě hospodaří manželé Drápalovi. Odpoledne děti čekala výrobna šperků ve Viničných Šumicích, odkud si spokojení návštěvníci odváželi drobné dárečky.
Exkurze škol z partnerských MAS

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *