Letošní literární a výtvarná soutěž s tématem „Moje obec, až mi bude třicet“ nás překvapila hlavně tím, jak rozporuplné příspěvky přinesla.

Výtvarná díla zobrazují budoucí podobu našich vesnic a měst, která se od současnosti moc neliší. Rybníky, lesy a aleje se za patnáct, dvacet let moc nezmění. Vesnice budou pořád uprostřed přírody, lidé se budou starat o své životní prostředí. Inovace, které nás za tu dobu čekají, sice zvýší kvalitu života, ale nezmění tvář vesnice. Ostatně, podívejte se sami na vítězných obrázcích.

 

Zato kategorie literárních děl přináší obrazy apokalyptické budoucnosti – města duchů, lidé izolovaní technologiemi, na které spoléhají natolik, že se přestali setkávat, udržovat tradice a pěstovat sousedskou družnost. Literární příspěvky nabízejí bezradný pohled na budoucnost, ve které se něco pokazilo. Mnoho z nich končí návratem do přítomnosti s naléhavou výzvou, že bychom si měli vážit toho, co máme a udržovat společenský život a tradice. Jeden by skoro řekl, že literární soutěž nebyla určena mladým lidem. Zodpovědnost tváří v tvář rizikům budoucnosti je v dílech přímo hmatatelná.

A my můžeme vítězům jen přát, aby se jejich chmurné vize nenaplnily – ne jen tak samy od sebe, ale jejich usilovnou prací. Mladí lidé, kteří nám své příspěvky poslali, si totiž uvědomují, že na budoucnosti je třeba stále pracovat. Jen ještě netuší, jak moc toho dokáže změnit jednotlivec. A kolik toho teprve dokáží, když se spojí všichni ti, kdo teď horují za zachování krojovaných hodů, silvestrovských oslav, nebo přátelských setkání jen tak mezi sousedy.

My na MASce budeme rozhodně i nadále podporovat spolkovou a společenskou činnost, zvlášť tehdy, když se při ní bude pěstovat i péče o zeleň a prostředí, ve kterém žijeme – to přírodní, i to kulturní.

Všem vítězům gratulujeme a odměňujeme je exkurzemi do přírodně-vědeckých center a věcnými cenami.

Literární a výtvarná soutěž – výsledky II. ročníku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *