MAS Slavkovské bojiště získalo podporu z Jihomoravského kraje na projekt ENERGOlab – projektová porodnice z 2. Výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci projektu Smart akcelerátor v Jihomoravském kraji III, reg. číslo CZ.02.01.02/00/22_009/0004291, Asistence, realizovaného z Operačního programu Jan Amos Komenský.

Projekt reaguje na globální výzvu v oblasti Klimatické změny a enviromentální udržitelnosti prostřednictvím snižování energetické náročnosti veřejných budov. Projekt řeší připravenost na zavedení komunitní energetiky do území. Navazuje na dosavadní zkušenosti několika „aktivních“ obcí, které se v minulém roce pustily do zavádění energetického managementu, vytvoření Místních energetických koncepcí, Akčního plánu pro udržitelnou energii a klima (SECAP) ve spolupráci s MAS a realizace energeticky úsporných opatření.

ENERGOlab má za úkol srozumitelnou formou připravit „porodit“ první vzorová projektová řešení, která budou ověřená v praxi a následně volně aplikovatelná, s drobnými úpravami specifikací, na obdobné projekty v jiných obcích Jihomoravského kraje. 

Projekt naplňuje specifický cíl RIS JMK: Vytvářet prostředí pro testování nových řešení v duchu living lab. Cílem je otestovat inovativní řešení v reálných podmínkách třech obcí MAS Slavkovské bojiště. Výstupem budou návrhy prakticky ověřitelného sytému řízení pro rekonstrukce tří kotelen a instalace nových obnovitelných zdrojů včetně úložišť energie, které budou nově doplněny o takový systém Měření a Regulace a řídících nástrojů, díky kterým budou v otevřeném formátu poskytována potřebná data pro řízení spotřeby a možnost zapojování energie z vlastních zdrojů instalovaných přímo v objektech (individuální), tak i energie v rámci „hnízda objektů“ (lokální), či v rámci vesnické (hybridní), nebo MASkové sítě Komunitní energie (EnerKomu).

ENERGOlab – projektová porodnice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *