Ve středu 10.9.2014 se uskutečnila další z exkurzí žáků ZŠ v rámci projektu Za tradicí moravského venkova tentokrát na Vyškovsko.

Brzy po začátku školního roku, ve středu 10.9.2014, se uskutečnila další exkurze škol ZŠ MAS Za humnama, tentokrát v partnerské MAS Společná cesta.

Své zástupce vyslaly základní školy v Těšanech, Křenovicích, Měníně a Slavkově (ZŠ Tyršova). Poznávací exkurze se zúčastnilo asi 30 žáků II. stupně, kteří se aktivně zapojili do projektu už od začátku. Zahájení jsme naplánovali do keramické dílny ZŠ Bohdalice-Pavlovice, kde si děti vzájemně představily malou keramickou expozici a ukázky jednotlivých řemesel ať už fyzicky, formou zpracovaného videa či powerpointové prezentace.

Následovala prohlídka expozice hliněného stavitelství v žúdrovém domečku v Kučerově včetně ukázky stavebních materiálů a tradičních postupů. Zde se žáci mohli aktivně zapojit a výrobu hliněné omítky si vyzkoušet.

Nejvíce praktických zkušeností pak získali při návštěvách řemeslníků v nedalekých Habrovanech. Zde se setkali se s tradičním řemeslem kováře, dnes už výjimečného sedláře a keramičky. Spolu s mistrem kovářem vykovali lístečky, s mistrem sedlářem kožené náramky a přívěšky a s keramičkou modelovali z hlíny zvířátka a zajímavé kreativní výrobky. Nejvíce děti ocenily, když si vyrobené drobnosti mohli s sebou odnést domů.

Naší odměnou pak bylo jejich nadšení i spokojenost učitelského dozoru.

Exkurze na Vyškovsko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *