Na setkání, které se uskutečnilo ve sluncem zalité školkové učebně, přišla přišla padesátka rodičů. Přisly i paní učitelky z mateřských a základních škol (1. třída). Pro ty, kteří se zúčastnit nemohli, nabízíme několik málo informací.

Příspěvek Mgr. Lenky Bínové, speciální pedagožky Pedagogicko psychologické poradny Brno začal popisem přípravy na výlet. „Když jdeme na výlet, musíme si do batohu sbalit všechny potřebné věci, jídlo, pití, pláštenku…. „ Obdobně je to s dítkem, které jde do školy, i ono musí být na školu připravené. Mělo by mít společenskou, neboli osobnostní zralost, která určitě není jenom o inteligenci. Je třeba, aby si např. dokázalo poradit se svými emocemi. Dítko by mělo mít dobré komunikační dovednosti, je vhodné ho posílat do školy s čistým štítem výslovnosti. Nemalou důležitost má míra schopnosti dítka udržet pozornost a v neposlední řadě i vědomosti neboli kognitivní úroveň vnímání.

Paní Bínová doporučila rodičům , pokud dítko tyto dovednosti nemá, nespěchat a naopak zvážit, zda mu nedat ještě rok klidu –„nespěchejte s dítětem do školy, svět na něj počká“. Naopak, odklad není nutný, pokud už dítko do školy připravené je. Dítko by si mělo věřit. První tři školní léta jsou pro dítě přelomové, hrají v jeho životním směřování velkou roli.

Pro některé rodiče bylo možná i překvapením, že není potřeba děti před školou učit číst, psát, počítat. Naopak bylo doporučeno připravit ho i na drobné neúspěchy a těžší situace, např. při hrách. „Hrajte si s ním hry, kupte mu knihy pro předškoláky, vypracovávejte s ním 2x týdně pracovní listy, to je dobrá příprava na domácí úkoly, procvičujte mozek. A rozhodně své dítě nesrovnávejte s jinými dětmi.

Paní Bínová, děkujeme za Vás příspěvek.

Školní zralost, MŠ Bučovice, 6.2.2023

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *