V úterý 19.12.2023 se v kulturním centru Pfann v Pohořelicích konala čtvrtá certifikační komise, které se zúčastnilo 5 producentů žádajících o udělení certifikace.

Cílem značky je zviditelnit území BRNĚNSKO. Značka má podpořit místní výrobce a poskytovatele služeb nebo organizátory zážitků (zemědělce, živnostníky, malé a střední firmy, případně i neziskové organizace a obce), které v tomto přírodně a kulturně hodnotném území hospodaří a podnikají v souladu s tradicí a zájmy ochrany přírody.

Dalším cílem značky je přispět k udržitelnému cestovnímu ruchu – zkvalitněním rekreačního zážitku turistů tím, že značka garantuje původ produktu v regionu, šetrnost k životnímu prostředí, kvalitu a přímou návaznost na dané území; v případě ubytovacích a stravovacích služeb a zážitků kvalitu a jedinečnost poskytované služby. Nákup místních výrobků a využívání místních surovin také snižuje zátěž životního prostředí vzhledem ke kratším přepravním vzdálenostem.

Všech 5 zúčastněných nakonec certifikaci získalo a tak se naše řady rozšířily o 4 nové výrobce produktů a jeden zážitek. A kdo že se k nám přidal?

Farma Bratčice

Obecní farma jihomoravské obce Bratčice je ztělesněním myšlenky udržitelného a lokálního hospodaření. Součástí farmy je obecní sad, malinová plantáž, retenční nádrž, zeleninové záhony, vycházková stezka, sušárna ovoce, včelíny a vývařovna. Energie a nadšení, které obec, v čele s panem starostou, do farmy vkládá nepřichází vniveč a tak na jejich eshopu https://www.farmabratcice.cz/ můžete nakoupit množství opravdu lokálních, kvalitních a čerstvých produktů, pro které se budete znovu a znovu vracet. Sušené ovoce, med, bylinkový čaj nebo zeleninová omáčka? Zamiřte do Bratčic. Jsme moc rádi, že se k nám přidal producent, který dělá pro krajinu tolik, kolik si krajina zaslouží a opravdu drží myšlenku značky, kterou je kromě originality právě šetrný přístup k přírodě, její ochrana a udržitelné hospodaření.

COKRO – oprava a výroba tradičních krojů

Cokro je značka pod vedením švadleny – vyšívačky Jany Coufalové zaměřená na ruční i strojovou výrobu a opravy tradičních krojů, včetně doplňků jimi inspirovanými. Spojením folkloru a mnoha let zkušeností vznikají jedinečné, originální a osobité kusy. Každý jeden kus je šitý s láskou, respektem k původním tradicím a materiálům. Láska a péče, kterou paní Coufalová vkládá do každého svého kousku je naprosto neuvěřitelná a pečlivost, jako do výroby musí vkládat, lze jen těžko docenit. A koupit u COKRO nemusíte jen kroje. V nabídce najdete třeba i stylové pánské trenky a polo trička, pro dámy zase krásné kabelky a peněženky. Folklor tak budete moci mít stále u sebe. Web: http://www.cokro.cz/

Hluboko v lese

Za značkou Hluboko v lese stojí manželé Motykovi z Lesního Hlubokého. Mozkem celé značky je Terezka Motyková, která je chodící bedna nápadů na originální kousky. Celou značku provází krásný příběh a všechny výrobky v sobě mají kus srdce producentů. Hluboko v lese najdete krásné textilní výrobky s vlastními autorskými potisky, které šije Terezka na míru. Kromě oblečení je ikonickým výrobkem také divočák Hlubočák (naše srdcovka) a pan Motyka zase vyrábí nádherné dřevěné výrobky ze dřeva, které pochází přímo z jejich zahrady. Prostě originální a lokální produkty se vším všudy. Vybavit teď celou rodinu parádními kousky nebude problém. Web: https://www.hlubokovlese.cz/

Exotická zahrada Přibice

Vznik exotické zahrady má dlouhý příběh. Miroslav Effenberger, majitel zahrady, byl milovníkem exotických rostlin od mala. Datlovníky kanárské pěstoval od školních let a postupně k nim přidával další rozmanité druhy rostlin. Největší obrátky to nabralo, když v roce 2020 potkal svého současného spolupracovníka a poté na přelomu roku 2020/2021 vznikla nová zahrada se dvěma skleními, množstvím cestiček mezi rostlinkami, jezírkem s okrasnými rybami a skalkami. V zahradě teď najdete tisíce palem a spousty dalších rostlin. Od dubna do října zahradu můžete navštívit v otevírací době, celoročně je také možné rostlinky zakoupit. Péče a láska, s kterou se o zahradu oba starají je neuvěřitelná a rozhodně stojí za to Exotickou zahradu v Přibicích navštívit. Web: https://www.exotickazahrada.cz/

Sobotní dekor

Sobotní dekor je výroba a prodej dekoračních předmětů, převážně z perníku. Za tímto počinem stojí paní Ivona Sobotková z Branišovic a nebudeme přehánět, když vám řekneme, že tahle paní zvládne divy! Na perník vám dokáže nakreslit vlastně cokoliv, ale neuvěřitelná je její variabilita i v tvarech perníků a dekoračních předmětů. Co nás při udělování certifikátů posadilo na zadek? Sobotní dekor stojí za vyrobením perníkových Branišovic. Ano, čtete dobře. Dědina z perníku. Tyhle výrobky chtějí opravdu pořádnou porci trpělivosti a hlavně obrovský talent, který paní Ivoně nechybí! Jen tak dál, je krásné vidět takhle propracované luxusní dekorace. Facebook producenta: https://www.facebook.com/profile.php?id=100090431485760

Mnohokrát děkujeme všem nově certifikovaným, že do naší značky vložili důvěru. Stejně tak děkujeme za spolupráci MAS Podbrněnsko při pořádání akce. A těšíme se, kdo se k nám přidá v roce 2024!

Řady regionální značky Brněnsko se rozšířily
Štítky:                    

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *